Onze vereniging bestaat momenteel uit 24 spelende leden, Tambourmaitre, Vaandeldrager, 4 leerling muzikanten en ons opstap orkestje genaamd De Brebbelkes. De fanfare repeteert op de woensdagavond van 19.30 uur tot 22.00 uur in zalencentrum het Streeperkruis, Steeperstraat 66 te Landgraaf.
Wij zijn actief tijdens de jaarlijkse plaatselijke activiteiten (communie, carnaval, processie etc.) en we organiseren 3 á 4 concerten per jaar.
Per jaar is er een groot thema concert, te denken aan Halloweenconcert of Maestro van Landgraaf.
De dirigent
Math Somers is sinds 1986 dirigent van Fanfare St.Barbara G.A. Geboren op 20 juni 1958 in Nieuwenhagerheide, komende uit een mijnwerkersfamilie, waar geen enkele muzikale achtergrond een basis vormde. Op 6-jarige leeftijd besloot hij zich aan te melden bij de fanfare. Zijn eerste lessen kreeg hij op bugel door Dhr.Guus Erkens, de toenmalige dirigent van Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide.
Op 12- jarige leeftijd ging hij naar de muziekschool in Heerlen, waar hij les kreeg van Noël Speetjens. Muziekschool Heerlen startte toen het project studie assistent-dirigent en aangemoedigd door Guus Erkens besloot Math een poging te wagen. Met vlag en wimpel doorliep hij deze studie en na twee jaar studeerde hij af. Math werd met onmiddellijke ingang benoemd tot 2edirigent van Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide.
In1980 besloot Math Somers om harmonie-en fanfaredirectie te gaan studeren bij Piet van Mever en Gerrit Fokkema in Hilversum. Ook deze studie sloot hij met succes en diploma af.
In januari 1986 werd hij dirigent van Stadsfanfare St.Joseph te Heerlen. Daarnaast dirigeerde hij het harmonieorkest van pensioenfonds A.B.P. Tussendoor volgde hij tijdens het WMC in Kerkrade een masterclass harmonie/fanfare en symfoniedirectie o.l.v. de Spaanse topdirigent Enrique Garcia Asensio. Als enige amateur-dirigent bereikte Math de finale in de befaamde Kerkraadse Rodahal. Door de jaren heen is Math dirigent geweest van Blasorchester Oidtweiler (een harmonieorkest uit Duitsland) en fanfare St.Joseph uit Vaals. Verder was hij 10 jaar dirigent van Show en Drumfanfare Molenberg en is hij van 2003 tot jan. 2007 dirigent geweest van harmonie St. Michaël ’t Eikske/Landgraaf en van Koninklijke Fanfare St. Joseph Heerlerheide.
In het basisonderwijs was Math 2001 tot 2004 actief als muziekleraar.
In 2011/2012 volgde hij masterclasses bij de beroemde dirigent Jan Cober.
Vanaf mei 2014 tot juli 2016 was hij ook dirigent van het pas opgericht Landgraafs Seniorenorkest
In 2010 ontving hij voor al zijn inzet een koninklijke onderscheiding en werd hij benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau
De Opleiding
“Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Door zelf muziek te maken wordt het intelligentiequotiënt van kinderen verhoogd en vooral het abstractievermogen en het analytisch denken sterk verbeterd. Het gezamenlijk musiceren versterkt daarbij het groepsgevoel en de discipline, evenals de sociale en emotionele vaardigheden. Bovendien leidt dit tot een positiever zelfbeeld”
(bron: www.muziekmaaktslim.nl).
Sinds enkele jaren werken we samen met de Basisscholen en de muziekschool om de kinderen kennis te laten maken met muziek en de diverse instrumenten.Dit project heet “Het Klinkend Perspectief “en wordt ondersteunt door H.M.Prinses Maxima. Mede door dit project hebben we al diverse nieuwe leerling muzikanten bij ons welkom mogen heten.
Wat kunnen wij u bieden?
De eerste 3 maanden gratis kennismaking. Dat betekent voor U maar liefst 12 gratis muzieklessen zodat u zonder risico kunt proberen of dit de hobby is voor U. Na deze 3 maanden krijgt u een aanmeldingsformulier en wordt u definitief lid van onze fanfare. De contributie voor jeugdleden t/m 16 jaar is € 8 per maand. Volwassenen betalen € 10 per maand. Voor dit bedrag krijgt u van ons een muziekinstrument in bruikleen. Daarnaast krijgt u wekelijks individuele muziekles van 30 minuten.
Verder biedt onze fanfare U de mogelijkheid om1 jaar gratismuziekles te volgen op de muziekschool. De fanfare zal dat schooljaar financieren na het tekenen van een overeenkomst waarin enkele voorwaarden staan ter bescherming van de vereniging. Tijdens de interne muziekopleiding worden 3 examens afgelegd. Elk examen bestaat uit een praktisch gedeelte en een theoretisch gedeelte.
Is een leerling in het bezit van 2 examens (of hafa-A muziekschool) mag men mee musiceren in het grote fanfareorkest en ontvangt hij/zij een blauwe trui met logo van de fanfare. Na het behalen van het laatste examen ontvangt men het uniform.
Als een leerling in het fanfareorkest zit, zal de verdere muzikale opleiding hoofdzakelijk in groepsverband plaatsvinden.