Alle informatie over de Mazda CX-9 bij AutoScout24. (2024)

Goede redenen

  • Ruim interieur met veel bagageruimte of plaats tot zeven inzittenden
  • Krachtige motoren zorgen voor goede prestaties
  • Goede scores in betrouwbaarheidsonderzoeken
  • Rijk uitgerust interieur

Technische gegevens

Motorisatie

De eerste generatie Mazda CX-9 is uitsluitend geleverd met V6 benzinemotoren. In de eerste jaren was dat een 3,5 liter V6, maar al in 2007 werd deze motor vervangen door een 3,7 liter V6. De transmissie is altijd een zestrapsautomaat. Wel was er keuze tussen voor- of vierwielaandrijving. In Nederland was de vierwielaandrijving standaard. De tweede generatie Mazda CX-9 heeft altijd eenzelfde aandrijflijn, maar dan met een 2,5 liter viercilinder benzinemotor. In Nederland is alleen de eerste modelgeneratie met 3,7 liter V6 officieel geleverd.

Afmetingen

Beide modelgeneraties van de Mazda CX-9 zijn ongeveer vijf meter lang, bijna twee meter breed en ca. 1,7 meter hoog. Wel heeft de tweede generatie een iets langere wielbasis: bij het eerste model meet die bijna 2,9 meter en de tweede generatie zit op ruim 2,9 meter. Het officiële bagageruimtevolume is met 267 liter aan de krappe kant voor het soort auto, maar dat is gemeten met alle zitplaatsen in gebruik. Wanneer de Mazda CX-9 wordt ingezet als vijfzitter, dan is juist zeer veel bagageruimte voorhanden.

De belangrijkste specificaties op een rij

Mazda CX-9
Marktintroductie 2009 (introductie Nederland)
Lengte x breedte x hoogte 5,07 x 1,94 x 1,73 m
Wielbasis 2,87 m
Inhoud bagageruimte 267 l
Ledig gewicht 2.040 kg
Toelaatbaar totaalgewicht 2.712 kg
Cilinderinhoud 3.726 cm3
Vermogen 204 kW (273 pk)
Koppel 366 Nm
Topsnelheid 181 km/u
Acceleratie van 0 tot 100 km/u 10,1 sec
Tankinhoud 76 l
Verbruik 13,0 l/100 km
CO₂-uitstoot 309 g/km

Varianten

In Nederland werd de Mazda CX-9 slechts korte tijd geleverd, in één uitvoering. Je kreeg altijd de 3,7 liter V6 in combinatie met vierwielaandrijving. Er was ook maar één uitrustingsniveau. Internationaal gezien was er nauwelijks meer variatie, maar er was wel keuze uit verschillende uitrustingsniveaus. De Mazda CX-9 is ook geleverd met maar één carrosserievariant, wel is er tegenwoordig sprake van een eerste en een tweede modelgeneratie. De Mazda CX-9 is technisch gerelateerd aan de Mazda 6, een auto die leverbaar is als sedan en als stationwagon. Ook met de Ford Edge (eerste generatie) en Mazda CX-8 (tweede generatie) deelt de Mazda CX-9 techniek, maar die modellen werden niet geleverd in Europa.

Prijzen

De Mazda CX-9 werd alleen in 2009 en 2010 officieel in Nederland geleverd en had toen een vanafprijs van een kleine 60.000 euro. De auto was destijds geen verkoopsucces, waardoor ook het aantal Mazda CX-9 occasions beperkt is. De prijzen van een Mazda CX-9 occasion beginnen bij zo’n 9.000 euro en lopen op tot zo’n 17.000 euro. Tegenover het beperkte aanbod staat wel dat via grijze import ook exemplaren van latere modellen naar ons land zijn gekomen, die hier dus niet officieel zijn geleverd. Het is nog wat meer zoeken, maar dan heb je wel een Mazda CX-9 uit een recenter bouwjaar en meestal ook met een lagere kilometerstand. De prijzen voor deze exemplaren liggen wel wat hoger, maar het aanbod is te beperkt voor een goede prijsindicatie.

Design

Buitenkant

De Mazda CX-9 is een grote SUV en afhankelijk van het bouwjaar zelfs de grootste SUV die Mazda in het aanbod had. Dankzij een stijlvolle en ingetogen vormgeving komt de Mazda CX-9 echter niet over als een heel grote auto. Opvallend is dat de eerste modelgeneratie niet één, maar twee keer een facelift onderging. Zo bleef het model er tijdens de relatief lange productieperiode actueel en modern uitzien. Ook de tweede generatie Mazda CX-9 heeft een vrij ingetogen vormgeving, maar afhankelijk van de uitvoering wel met iets meer chroomaccenten.

Binnenkant

Het interieur van de eerste generatie Mazda CX-9 biedt een combinatie van comfort en functionaliteit. Het ruime interieur biedt plaats aan zeven personen die voldoende been- en hoofdruimte hebben, zelfs op de derde rij. Het dashboard is overzichtelijk en voorzien van hoogwaardige materialen, hoewel sommige kunststoffen minder luxe aanvoelen. Lederen bekleding, verwarmbare voorstoelen, een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel en een premium audiosysteem van Bose waren opties in de hogere uitrustingsniveaus.

Veiligheid

De Mazda CX-9 is nooit getest door de Euro NCAP, maar hij is wel getest en beoordeeld door de Amerikaanse veiligheidsorganisaties NHTSA en IIHS. Bij de NHTSA werd de eerste generatie beoordeeld met vier of vijf sterren, afhankelijk van het testonderdeel. Bij de IIHS scoorde het model op bijna alle testonderdelen de score Good. De Mazda CX-9 was ook al vroeg voorzien van zaken zoals dodehoekwaarschuwing en een achteruitrijcamera, wat destijds nog niet gangbaar was in deze markt. Bij de tweede modelgeneratie werd de veiligheid nog verder verbeterd, met onder meer systemen als een noodstopassistent en adaptieve cruise control met start-stopfunctie. De tweede generatie Mazda CX-9 werd bovendien onderscheiden met de IIHS Top Safety Pick+.

Alternatieven

De eerste generatie Mazda CX-9 werd geïntroduceerd in 2007, maar kwam pas in 2009 naar Europa. Hier concurreerde het model vooral met auto’s als de Audi Q7, Volkswagen Touareg en Volvo XC90. Die auto’s waren destijds nog wat minder hoog in de markt gepositioneerd en vielen zo min of meer in hetzelfde segment als de Mazda CX-9. Ten opzichte van deze concurrenten onderscheidde de Mazda CX-9 zich met aansprekende rijeigenschappen, een praktisch interieur en een goede betrouwbaarheid. Zijn sterke punten waren het ruime interieur en de uitstekende rijeigenschappen, terwijl Europese concurrenten vaak wel een wat betere interieurafwerking en meer geavanceerde technologieën boden. Al met al was de CX-9 een aantrekkelijke optie voor wie ruimte en dynamiek zocht in een SUV, ondanks enkele tekortkomingen in luxe en efficiëntie.

In vergelijking met de Volkswagen Touareg, bekend om zijn verfijnde interieur en geavanceerde technologie, en de Volvo XC90 die uitblonk in veiligheid en luxe, had de CX-9 wel enkele nadelen. Het brandstofverbruik van de CX-9 was relatief hoog en vanwege zijn lange productieperiode begon de Mazda CX-9 uiteindelijk op leeftijd te raken ten opzichte van de concurrenten. De Audi Q7 bood wat meer een ‘premium’ ervaring met geavanceerde functies en krachtige motoren, wat hem een sterke concurrent maakte.

Alle informatie over de Mazda CX-9 bij AutoScout24. (2024)

References

Top Articles
Four-Leaf Clover, Myth, Tradition, and Superstitions
The Origins of 10 Ancient Superstitions We Still Follow Today - History Collection
WALB Locker Room Report Week 5 2024
San Angelo, Texas: eine Oase für Kunstliebhaber
Skylar Vox Bra Size
Splunk Stats Count By Hour
Was ist ein Crawler? | Finde es jetzt raus! | OMT-Lexikon
Mountain Dew Bennington Pontoon
Faint Citrine Lost Ark
Ixl Elmoreco.com
The Ivy Los Angeles Dress Code
Espn Expert Picks Week 2
Corporate Homepage | Publix Super Markets
South Ms Farm Trader
Bestellung Ahrefs
Colts Snap Counts
Buy PoE 2 Chaos Orbs - Cheap Orbs For Sale | Epiccarry
Sky X App » downloaden & Vorteile entdecken | Sky X
Prestige Home Designs By American Furniture Galleries
Craigslist Mt Pleasant Sc
Axe Throwing Milford Nh
Zoe Mintz Adam Duritz
Forum Phun Extra
Curver wasmanden kopen? | Lage prijs
Zack Fairhurst Snapchat
Robin D Bullock Family Photos
Adt Residential Sales Representative Salary
Evil Dead Rise Showtimes Near Pelican Cinemas
Exl8000 Generator Battery
Marion City Wide Garage Sale 2023
Riversweeps Admin Login
Naval Academy Baseball Roster
Craigslist Roseburg Oregon Free Stuff
Living Shard Calamity
Understanding Gestalt Principles: Definition and Examples
Aspenx2 Newburyport
Vivaciousveteran
Best Boston Pizza Places
2021 MTV Video Music Awards: See the Complete List of Nominees - E! Online
Villano Antillano Desnuda
Evil Dead Rise Ending Explained
Lindy Kendra Scott Obituary
Linabelfiore Of
How are you feeling? Vocabulary & expressions to answer this common question!
D-Day: Learn about the D-Day Invasion
Search All of Craigslist: A Comprehensive Guide - First Republic Craigslist
Craigslist Food And Beverage Jobs Chicago
The Machine 2023 Showtimes Near Roxy Lebanon
Graduation Requirements
40X100 Barndominium Floor Plans With Shop
Muni Metro Schedule
Lux Nails & Spa
Latest Posts
Article information

Author: Eusebia Nader

Last Updated:

Views: 5919

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Eusebia Nader

Birthday: 1994-11-11

Address: Apt. 721 977 Ebert Meadows, Jereville, GA 73618-6603

Phone: +2316203969400

Job: International Farming Consultant

Hobby: Reading, Photography, Shooting, Singing, Magic, Kayaking, Mushroom hunting

Introduction: My name is Eusebia Nader, I am a encouraging, brainy, lively, nice, famous, healthy, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.